Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
Aşağıdaki tarih aralığında yayınlanmış haberleri bul
ve ve
ve ve
ve ve
Temizle
Euro
Arrow
34,9385
Dolar
Arrow
32,5064
İngiliz Sterlini
Arrow
40,8451
Altın
Arrow
2441,0000
BIST
Arrow
10.087

Gazeteci Yusuf Yavuz'un paylaşımı tarihi değerlere ihaneti bir kez daha gözler önüne serdi

Antalya'da tarihi kent surlarının bir parçası olan Hıdırlık Kulesi'nin son hali, kültürel mirasın nasıl katledildiğini bir kez daha gösterdi. Gazeteci Yusuf Yavuz, "Anıtsal bir yapının yüz yıllık evrimi, Türkiye'de kültürel mirasın nasıl yönetildiği hakkında görsel bir belgeleme olanağı sunuyor" ifadeleriyle değerlendirdi.

Gazeteci Yusuf Yavuz'un paylaşımı tarihi değerlere ihaneti bir kez daha gözler önüne serdi

Antalya'da tarihi kent surlarının bir parçası olan Hıdırlık Kulesi'ne Aralık 2023'te "seyir terası" inşası başlamıştı. Yapılan inşa kültürel  mirasın nasıl katledildiğini de gözler önüne sermiş oldu.

Gazeteci ve yazar Yusuf Yavuz, tarihi yapının katledilişine sitem ederek, "Kentin simgelerinden biri olan Hıdırlık Kulesinin 100 yılı aşan zamandaki dönüşümü, doğanın ve zamanın tahribatı değil, insan eliyle yapılan müdahalelerin sonucu olarak iç burkucu bir sürece işaret ediyor. Kültürel mirasımızı koruyamadığımız gibi yönetemiyoruz da." ifadelerini kullandı.

"KÜLTÜREL MİRASIMIZI KORUYAMADIĞIMIZ GİBİ YÖNETEMİYORUZ DA..."

Yavuz'un paylaşımı şu şekilde:

"Anıtsal bir yapının yüz yıllık evrimi, Türkiye'de kültürel mirasın nasıl yönetildiği hakkında görsel bir belgeleme olanağı sunuyor. Antalya'da tarihi kent surlarının bir parçası olan Hıdırlık Kulesi'nin son hali, soldaki karede. Aralık 2023'te "seyir terası" inşası başlamıştı.

Roma dönemine tarihlenen Hıdırlık Kulesi, aslında bir anıt mezar. Her dönem farklı amaçlara hizmet eden yapının surlarla bitişik olduğu döneme ait olan renklendirilmiş bu fotoğraf, 1900'lerin başlarına ait.

1950'lerde yapıya bitişik surlar yıkılmış olsa da Hıdırlık Kulesi zamana tanıklık etmeyi sürdürüyor. Kulenin önündeki yapı muhtemelen buzhane olmalı. Karşıda henüz yapılaşmamış Konyaaltı sahili görülüyor. Antalya'nın doğal dokusunun henüz bozulmadığı yıllar...

2000'li yıllara gelindiğinde Hızırlık Kulesi yeni çevre düzenlemesiyle aşağı yukarı böyleydi. Falezlerin üzerinde yükselen kule, ilgi çekici güzelliğiyle ziyaretçilerini ağırlıyordu. Kentin kıyı siluetinin ve tarihi dokusunun bir parçasıydı.

2020 yılında Antalya Büyükşehir Belediyesi burada kazı çalışması başlattı. Kule çevresi yaklaşık 3 yıl boyunca şantiye görünümünde kaldı. Geçtiğimiz Aralık ayında ise belediye Hıdırlık Kulesi'ndeki kazı alanının üzerinde bir seyir terası projesi başlattı.

Mevcutta Karaalioğlu Parkı'nın seyir teraslarından birinin bitişiğine inşa edilen cam ve çelik seyir terasının canlandırması böyleydi. Daha önce 38 milyon teklif verilen proje 66 milyona ihale edildi. Sonuç olarak kentin simgelerinden biri olan Hıdırlık Kulesinin 100 yılı aşan zamandaki dönüşümü, doğanın ve zamanın tahribatı değil, insan eliyle yapılan müdahalelerin sonucu olarak iç burkucu bir sürece işaret ediyor. Kültürel mirasımızı koruyamadığımız gibi yönetemiyoruz da."


Haber Kaynağı : 12punto

Antalya Çevre gazeteci kültürel miras tarih Hıdırlık Kulesi